Gerard Schutte

Orthomoleculaire geneeskunde

7880Wat is orthomoleculaire geneeskunde ?

Momenteel zijn wij getuigen van een ware revolutie in het denken over de gezondheidszorg. Steeds meer mensen willen mede verantwoordelijk zijn voor hun eigen gezondheid. Gezonde voeding en levenswijze nemen daarbij een belangrijke plaats in. Patiënten krijgen steeds meer door dat alleen symptoom bestrijding geen oplossing is.

Gelukkig krijgen het belang van een volwaardige voeding en de gezondheid bevorderende eigenschappen van micronutriënten, zoals vitaminen, mineralen, sporenelementen en andere levensverlengende substanties, steeds meer aandacht. Door een optimale toevoer van micronutriënten d.m.v. een gezonde voeding, eventueel aangevuld met extra suppletie, kunnen we niet alleen ziektes voorkomen maar in vele gevallen ook ziektes genezen. In veel gevallen kan dit doel bereikt worden zonder dure medicamenten en operaties. Optimale voeding, eventueel in combinatie met extra suppleties, doet onze lichamelijke en geestelijke weerstand stijgen en bevordert een langer en vooral een gezonder leven.

De basis voor dit nieuwe voedingsbewustzijn werd voor een groot deel gelegd door pioniers uit de biochemie, zoals professor Linus Pauling, tweevoudig winnaar van de Nobel prijs en een van de grootste wetenschappers van de 20e eeuw. Professor Pauling ontwikkelde een optimale voeding en micronutriënten toevoer gericht systeem ter voorkoming en behandeling van ziektes. Hij ontdekte dat chronische ziektes ontstaan wanneer de biochemie van het lichaam verstoord is door tekorten of disbalans van voedingsstoffen en micronutriënten in het lichaam. Het opheffen van deze tekorten of disbalans door middel van voedingsverandering en eventueel suppletie met vitamines, mineralen en sporenelementen werd een nieuwe therapie vorm die hij de naam Orthomoleculaire Geneeskunde gaf.

Zijn definitie van Orthomoleculaire Geneeskunde is: het behoud van gezondheid en de behandeling van ziekte door verandering van de concentratie van substanties die normaal in het lichaam aanwezig zijn en die voor een optimale gezondheid noodzakelijk zijn.

Bij welke klachten ?
Orthomoleculaire geneeskunde is bijzonder effectief bij:

·  burn-out

·  depressieve klachten

·  artrose, reuma

·  hart en vaatziekten

·  verhoogd cholesterol

·  diabetes

·  chronisch vermoeidheidssyndroom

·  chronische pijnklachten

·  psoriasis

·  eczeem

·  hormonale stoornissen

·  eetproblemen

·  allerhande verslavingen

Uiteraard bewijst orthomoleculaire begeleiding ook zijn nut bij zwangerschap, baby voeding en (top) sport.

Ook als er nog  geen klachten zijn kan men preventief te werk gaan. Door een verantwoorde gezonde leefwijze kan men de veroudering van onze cellen vertragen, waardoor men op oudere leeftijd fit en gezond door het leven kan gaan.

 

Hoe ontstaan de problemen ?
Tot de lichaamseigen substanties behoren de zogenoemde essentiële voedingsstoffen: vitamines, mineralen, sporenelementen, aminozuren en vetzuren die voor het in stand houden van het leven noodzakelijk zijn.

Normaal gesproken haalt het lichaam bijna alle bouwstoffen die het nodig heeft uit onze voeding. Er kunnen echter tekorten ontstaan aan deze stoffen. Dit heeft er onder andere mee te maken dat onze voeding tegenwoordig niet meer zo gezond is als wij vaak denken. Door de manier waarop het meeste voedsel bewerkt wordt zijn veel vitaminen en mineralen eraan onttrokken. Daarbij eten we vaak te weinig gevarieerd en zitten er veel ingrediënten in ons eten die het lichaam belasten. Voorbeelden hiervan zijn geraffineerde suikers, witmeel producten en verkeerde vetten. Daarbij is ons leven druk en stressvol en krijgen we uit onze omgeving allerlei gifstoffen binnen. Na jarenlang onvolwaardig te hebben gegeten en dit geldt voor de meeste mensen, moet het lichaam daarvoor een prijs betalen. Het gaat noodgedwongen extra zuinig om met zijn voedselbronnen. Het gevolg hiervan is dat de reserves uitgeput raken en tot allerlei klachten kan leiden.

Wat we ook veel zien is dat mensen bepaalde stoffen niet of onvoldoende kunnen opnemen. Dit kan te maken hebben met aanleg of een gevolg zijn van andere tekorten. Het is dus mogelijk dat je wel voldoende van een bepaalde bouwstof binnenkrijgt via je voeding of via voedingssupplementen, maar je lichaam er geen gebruik van kan maken. Dan moet er eerst een ander probleem opgelost worden.

Hoe ziet een orthomoleculaire behandeling eruit ?
Er wordt eerst onderzocht welke tekorten er in het lichaam zijn. Soms kan dit afgeleid worden uit het klachtenpatroon en soms zal er urine, ontlasting of (vol) bloed onderzoek nodig zijn. De behandeling die ik samen met u verder uitwerk, bestaat  in de regel uit voedings- en bewegingsadviezen en het voorschrijven van voedingssupplementen. Darmproblemen kunnen een goede opname van voedingsstoffen verhinderen (malabsorptie). Bijna onze gehele westerse populatie heeft met darmproblemen te kampen, wat na stress en bewegingstekort grotendeels aan ons voedingspatroon ligt. Onze spijsvertering is oorspronkelijk bedoeld voor het verteren van fruit en gewassen. Vandaag de dag is ons voedsel voornamelijk rijk aan eiwit (vlees, vis, allerhande zuivelproducten, etc.), wat onvermijdelijk rottingsprocessen als gevolg heeft. Onze spijsvertering heeft grote hoeveelheden ruwe vezels nodig die uitsluitend in rauwe groenten en fruit zitten. 70% Van onze weerstand wordt in de darmen bepaald, waar de natuurlijke immuniteit wordt opgebouwd.

Tenslotte is orthomoleculaire geneeskunde niet voor alle klachten de aangewezen weg en wordt er indien nodig naar andere takken van de reguliere gezondheidszorg doorverwezen.