Gerard Schutte

Dry needling

7940Wat is dry needling ?
Dry needling is een invasieve behandelingstechniek, waarbij een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale  pijn en triggerpoints. Myofasciale triggerpoints zijn kleine verhardingen in een spier die voor uitstralende pijnklachten kunnen zorgen. Dry needling is gebaseerd op westerse anatomische en neurofysiologische principes.

Bij welke klachten wordt dry needling toegepast ?
Dry needling wordt toegepast bij ontstekingen en/of scheurtjes in het pees/spier apparaat. Hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld een tenniselleboog, achillespees ontsteking, etc.

Hoe werkt dry needling ?
Een triggerpoint zorgt er altijd voor dat in de betreffende spier een strakke band ontstaat. Het triggerpoint is voelbaar als het meest pijnlijke punt in deze strakke band. De spier kan minder goed functioneren door deze plaatselijke verkramping, naast pijn kunnen zwakten en verlies van de coördinatie ontstaan. Door in het triggerpoint te prikken met een dunne naald wordt een “Local Twitch Reponse” (LTR) opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels (segmentale reflex), die ervoor zorgt dat de spier meteen ontspant en de spierstofwisseling gaat herstellen. Hierdoor verdwijnt het pijnlijke gebied dat door het triggerpoint veroorzaakt werd.

Wat voel je tijdens een dry needling behandeling ?
De therapeut voelt eerst waar de strakke streng en het triggerpoint zich bevinden. Het triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet, waarna een dun naaldje snel door de huid wordt ingebracht. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje door de spier naar het triggerpoint toe. Dit is ook niet pijnlijk, maar geeft een dof gevoel. Als de punt van het naaldje het triggerpoint bereikt reageert de spier met een Local Twitch Response. Dit voelt als een (elektrisch) schokje. De therapeut beweegt het naaldje op en neer om zoveel mogelijk vezeltjes van het triggerpoint af te halen. Afhankelijk van de spier waar het triggerpoint zich bevindt en het aantal triggerpoints in de spier kunnen de twitches zeer hevig zijn. Ook kan de uitstralende pijn die door het triggerpoint veroorzaakt wordt, gevoeld worden tijdens de behandeling.

Wat voel je na een dry needling behandeling ?
Na de behandeling kan de spier gevoelig of beurs aanvoelen. Dit gevoel is voornamelijk de eerste uren na de behandeling. De gevoeligheid neemt geleidelijk af en kan tussen de 1 en 5 dagen duren. Daarna treedt er een merkbare verbetering op, met name de eerder ervaren uitstralende pijnklachten nemen (aanzienlijk) af. De bewegelijkheid neemt toe doordat de spier weer ontspannen is. Ook kan men verbetering ervaren in kracht en coördinatie. Andere effecten die regelmatig genoemd worden zijn toename van de eigen energie en een gevoel van algehele ontspanning.

Wat zijn de voordelen van dry needling ?
Dry needling geeft direct ontspanning en herstel van de stofwisseling in de spier zelf. Het resulteert in een snelle pijnafname en functieherstel van de spier. Als de spieren ontspannen zijn kan er gewerkt worden aan de mobiliteit van de gewrichten en het verbeteren van kracht en coördinatie.

Wat zijn de kosten van dry needling ?
Dry needling valt onder de reguliere vergoeding van fysiotherapie. Als u aanvullend verzekerd bent voor fysiotherapie worden de behandelingen door uw verzekeringsmaatschappij vergoed.